Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας - Πουλημενάκου Τζούλια

Πουλημενάκου Τζούλια

Η Τζούλια Δημ. Πουλημενάκου κατάγεται από το Γύθειο Λακωνίας. Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστικά, Γραμματειακή υποστήριξη ανώτερων και ανώτατων στελεχών και Μarketing. Κατέχει τα διπλώματα «Business Management» και «Executive Secretary Diploma» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό προώθησης της Επιστήμης Euroscience. Εργάσθηκε στον Τομέα της Διεύθυνσης Διοικητικού της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Πόρων στην Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1985-2014). Επίσης, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στη Βιβλιοθήκη του Ευρωπαϊκού Σχολείου ΙΙΙ των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια τής εκεί παραμονής της με την οικογένειά της.
Σε ηλικία 14 ετών γράφει τα πρώτα της ποιήματα. Λαμβάνει μέρος σε κριτικές επιτροπές ποίησης και συμμετέχει ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε λογοτεχνικές παρουσιάσεις. Ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικές ανθολογίες, σε δύο εγκυκλοπαίδειες, καθώς και στο διαδίκτυο. Επίσης, είναι διαχειρίστρια της διαδικτυακής ιστοσελίδας «Επί – Λόγου» www.epi-logou.gr .
Η αγάπη της για τη Φιλοσοφία την οδηγεί τα τελευταία χρόνια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, όπου παρακολουθεί μαθήματα Φιλοσοφίας και συμμετέχει σε ημερίδες του Παν/μίου Αθηνών αναλόγου περιεχομένου.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών» (Π.Ε.Λ.) στη θέση του Ταμία και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) στη θέση του Αντιπροέδρου. Επίσης, είναι μέλος της ΄Ενωσης Αιτωλ/νων Λογοτεχνών (Ε.ΑΙ.Λ.), του Πολιτιστικού-Κοινωνικού Φορέα «Αμφικτυονία Ελληνισμού», της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυθειατών Αττικής «Η Κρανάη».

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:
«Αθώες Νοσταλγίες» - Ποίηση (Αυτοέκδοση – Αθήνα 2014) .
«Απρόσμενη Άνοιξη» - Ποίηση (Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση – Αθήνα 2016)) .
«Αντίκλεια» - Ποίηση - Θεατρικός μονόλογος (Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση – Αθήνα 2020) .

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
– Έπαινο από την «Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών» στον 32ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Κραυγή» (Αθήνα 2013) .
– Διάκριση από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» στους ΚΗ΄ Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες για το ποίημα «Ελευθερία» (Δελφοί - Ιούνιος 2013) .
― Β΄ Βραβείο από την «Πανελλήνια ΄Ενωση Λογοτεχνών» στους ΚΘ΄ Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες για το ποίημα «Διαχρονική Θυσία» (Δελφοί - Ιούνιος 2014)
– Έπαινο από τον Πολιτιστικό – Κοινωνικό Φορέα «Αμφικτυονία Ελληνισμού» στον Δ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Ορίζοντας» (Θεσσαλονίκη 2014) .
– Β΄ Βραβείο από την Εταιρία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού (Ε.Τ.Ε.Π.Κ.) στον 15ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Πατρίδας Όραμα» (Αθήνα 2015) .
– Α΄ Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) στον 6ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Κύπρος, η Γη των Αθανάτων» (Αθήνα 2016) – Bραβείο «Βακχυλίδη» από τον Πολιτιστικό-Κοινωνικό Φορέα «Αμφικτυονία Ελληνισμού» στον Ζ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό για το ποίημα «Οιμωγή σιωπής» (Θεσσαλονίκη 2018)

Web site: https://epi-logou.gr
Facebook:
- Julia Poulimenakou
- Ποιητικές Νοσταλγίες
- Επί-Λόγου
Επικοινωνία: jouliapoul@yahoo.gr
Θεάσεις: 79 | Σχόλια:

Λογοτεχνικό Τμήμα

  1. «ΑΘΩΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ» – ΑΘΗΝΑ 2014 (Αυτοέκδοση)
«ΑΘΩΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ» – ΑΘΗΝΑ 2014 (Αυτοέκδοση) Κριτική-Ανάλυση της συλλογής «Αθώες Νοσταλγίες από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Λογοτεχνών κ.Νίκο Ταβουλάρη, ο οποίος προλογίζει την ποιητική συλλογή: Η ποιητική συλλογή «Αθώες Νοσταλγίες» είναι μια ποιητική πορεία, που δεν είναι σε καμία περίπτωση ανώδυνη για τον αναγνώστη. Η ψυχή ταλανίζεται, η ψυχή ακροβατεί ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο, ανάμεσα στην ύπαρξη και την ανυπαρξία, σε μια αδιάστατη, αλλά πολύ πραγματική ταυτόχρονα Οδύσσεια, που συντελείται στην ψυχή της ποιήτριας, αλλά και του αναγνώστη ταυτόχρονα. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο ποίημά της «Πόση ελπίδα έχω;» “Ανεμώνα εγώ/προσπαθώ ν’ ακακαλύψω τις ρίζες μου/τα χαμένα κομμάτια μου να μετρήσω...” Κι έρχεται η αγάπη, καταλύτρα ν’ απλώσει τα δικά της φτερά και να κάνει την πένα της ποιήτριας να γράψει με μελάνι από χρώματα τ’ ουρανού της ψυχής της στο ποίημά της «Η ψυχή του ποιητή»: “Ψυχή μου! / Τα χέρια μου οδηγείς στην ποιήση/ στο δικό σου καταφύγιο/να κλειστώ/ν’ απομονωθώ/ν’ ανταμώσω με τ’ αστέρια/να βυθιστώ σε μυθικά πελάγη/να πλανηθώ σ’ ονειρικά ταξίδια” Eίθε, η ποιήτρια να μας χαρίσει και στο μέλλον, με την ευαίσθητη και δημιουργική γραφή της και άλ...
  2. «ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ» - ΑΘΗΝΑ 2016 (Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση) -
«ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ» - ΑΘΗΝΑ 2016 (Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση) Κεφάλαιο Ι. ΜΑΡΤΗΣ Νέα Ζωή/σελ.19 «Ένα καινούργιο κύτταρο/ εκείνο της δημιουργίας/της πολιορκίας της ψυχής/γεννιέται μέσα μου/και χάνεται στην άβυσσο του απείρου/σκορπίζοντας στο διάβα του/όλη του κόσμου την αγάπη...» Κεφάλαιο ΙΙ. ΑΠΡΙΛΗΣ/ Αβασίλευτος ήλιος/σελ.48 «Στο φως το λαμπρό του δειλινού/θ’ αγκιστρωθεί το βλέμμα/στης λίμνης την ασημιά μαρμαρυγή/θα ξεκουράσω την ψυχή μου/κι εκεί στην άηχη σιγαλιά/θ’ αφουγκραστώ/τον τελευταίο παράδεισο επί γης!/ Στη λάμψη μιας απρόσμενης άνοιξης/στο γέρμα μιας ασύνορης ζωής/θα φτεροκοπήσουν λευκά περιστέρια/στ’ ουρανού το στερέωμα/μεταφέροντας στο αύριο την ελπίδα/ως την άκρη της ανθρωπότητας/εκεί που ο αβασίλευτος ήλιος φωλιάζει/και γεννιούνται φωτεινές οι ψυχές μας!» Κεφάλαιο ΙΙΙ. ΜΑΗΣ Στίχοι ονείρων/απόσπασμα/σελ.57 «Να πλέξω δίχτυα με ανεξίτηλες κλωστές/και με της σιωπής τα κοχύλια/να τα ρίξω στον απέραντο ωκεανό του νου/ και να ταξιδέψω στο βλέμμα σου/τη φωτεινή σου αλήθεια αναζητώντας...» Στο www.youtube βρίσκονται οπτικοποιημένα (μουσική/στίχος/εικόνα) τα κατωτέρω ποιήματα: -ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΘΥΣΙΑ -Η ΓΗ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ -ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΘΕΙΑΚΙ -ΠΑΤ...
  3. Αντίκλεια
Η Αντίκλεια είναι η μητρική μορφή της γερόντισσας στου Ομήρου την «Οδύσσεια», η μάνα του Οδυσσέα. Ο καημός της για τον μισεμό τού γιου της την οδήγησαν στον θάνατο, μη αντέχοντας την επί πολλά χρόνια απουσία του. Ο Όμηρος παρουσιάζει την Αντίκλεια στην ραψωδία λ, γνωστή ως «Νέκυια», όπου ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη για να επισκεφτεί την ψυχή του μάντη Τειρεσία και να πάρει τον χρησμό, που θα τον οδηγήσει στον νόστο, δηλαδή στην επιστροφή στην πατρίδα του την Ιθάκη. Το κείμενο είναι μια ποιητική σύνθεση, ένας προσωπικός μονόλογος της Αντίκλειας, της μάνας που υμνεί τον γιο της. Μιλάει η ψυχή τής μάνας και απευθύνεται στον γιο της τον Οδυσσέα, όταν τον συναντά στον Άδη. Η Αντίκλεια μέσα στον σπαρακτικό της λόγο, συμβουλεύει, ενθαρρύνει και παράλληλα παροτρύνει τον γιο της Οδυσσέα να βγει δυνατός και νικητής από όλα αυτά τα δεινά που στόχο έχουν την αναζήτηση του εσωτερικού εαυτού του, με προορισμό την προσωπική του Ιθάκη. Η σχέση μάνας-παιδιού είναι ανθρώπινη, αρραγής και δε σπάει ούτε με τον ίδιο τον θάνατο. Ακόμα και στην άλλη ζωή η μάνα θα είναι εκεί αιώνια και θα βρίσκεται κοντά στα παιδιά της. Τζούλια Πουλημενάκου...




Άρθρα

1. Αγάπη
2. Συλλέκτες Ελπίδας -
3. Η Γραφή είναι Ελευθερία

.




ΑΡΧΗ